lørdag 26. september 2009

"Memory"

En av datapliktene jeg har hatt dårlig samvittighet for:
Familiealbumet har stått urørt ganske lenge, men i kveld gjorde jeg noe med bildekavalkaden for året 2009 så langt. Det lå kanskje 15 bilder da jeg begynte og i løpet av kvelden ble det 115. Ikke værst hva? Det er et tema som går igjen syns jeg og det er leken. Isak er hovedperson og han gjør noe med oss alle på bildene. Det virker som mating av lillegutt er en rød tråd, og bare tenk til neste år vil Isak begynne å spise mer selvstendig.
Jeg blir glad av å tenke over tiden. Selvsagt vet jeg at kun solskinn har det ikke vært, men med tanke på alt det gode som heller ikke har blitt festet digitalt, takk for møtene. Alle gangene våre øyne har møttest, hver og en av dere som det er umulig å ikke bry seg om.
Jeg så lysbilde visning av alle årene ned til 2005 også, leken er der fortsatt i de "gamle" kroppene vi en gang hadde

søndag 20. september 2009

Fem på aurlandsdalstur fortalt av en av dem

Ja som lillesøster sa en gang: har du sagt a må du si b også!
Var skikkelig nervøs rett etter jeg hadde skrivi forrige blogginnlegg – fordi det jeg fant ut var at jeg hadde glemt å sjekke morgenværet og det var regn i vente.
NEI – bikkja! Skal det gå rett i dass tenkte jeg og rev ned plakatene før jeg la meg. Klokka7 var det småregn i lufta og jeg gjorde mine forberedelser og sammen med mine turkamerater kl9 fant vi ut skulle gi dagen et forsøk. På vei mellom borstova og internatet finner jeg en fyr som kommer med sekk på ryggen og drassende med bag på et skateboard. Dette skulle vise seg å være den siste eleven i klassen min, en engelskmann lost i Aurland. Ojojoj! Men jeg finner nå en råd, eller god vilje kan man komme langt med. Spør om han kanskje kunne tenke seg å bli med på tur. Sure why not? Så etter å ha funnet rommet hans på internatet drar fem personer ut på tur. Det som er morsomt er at disse fire andre aldri har gått Aurlandsdalen før. I første omgang tar jeg sikte på Sinjarheim, vi får se hvordan vær og form er der oppe, vi starter fra Vassbygdi. Regnet gir seg og når endelig selet dukker fram, så er det i sol. Eureka - dette ser bra ut. Skulle vi ikke ta en dusj, er åtet vi biter på og går rett opp til en fantastisk foss. Litt av ett første inntrykk for en engelskmann, så gærne er vi nordmenn. Uten (litt) galskap i hverdagen er det ikke mye vits. Endelig oppe på Sinjarheim blir det spisepause og sola varmer sjel og en litt vått bukse (fossefallet bruset utover selv om jeg tok av meg oventil). Med slik velsignet vær bestemmer vi oss for å gå videre og ikke gå samme vei ned igjen. Det ble ikke sol hele veien, det skiftet med litt småregn, vind ovenfor Bjørnestigen, men det gikk så greit.

Det var balsam og en søt lek og være kjentmann for gruppa, fortelle litt om stedene vi gikk forbi alltid i forkant viste jeg hva som ventet. Vi lyktes å integrere vår engelskmann og han så ut til å like høydedragene vi gikk forbi.
Ja vi kan absolutt se tilbake med glede på denne dag. Ikke den perfekte turdag – (den opplever man vel aldri) men det var søt musikk at vi kom fram uten uhell, med glimt i øynene og at vi rakk bussen ned igjen. Jeg hadde faktisk notert meg feil avgangstid, så vi fikk ikke mer enn 10minutters pusterom på Østerbø før vi heiv oss om. Flaks!
Nå er det kanskje en time siden vi åt sammen i borstova, vi delte mat underveis og siden vår engelskmann ikke hadde fått kjøpt noe (han kom jo rett fra nattbussen når jeg traff ham) så delte jeg det siste jeg hadde (gratinerte poteter og fruktcocktail) mens noen hadde laget for mye gresskarsuppe som vi turgåere delte oss mellom.
Morgendagen har nok med seg selv. Oh happy day

lørdag 19. september 2009

Farlig å finne?

Nå aner jeg ikke hvor lenge jeg har sitti med hakeslepp

Nå skulle jeg sjekke litt musikk som jeg har sagt lenge at jeg skulle ta å høre på. Det tar fabla lang tid i blant - vi blir avbrutt hele tida og flinkest av alle er meg selv (apropos dette les denne artikkelen). Men jammen er det artig når det dukker opp noe nytt igjen. Bare ta Lasse Gjertsen - nå har jeg ikke sjekket hans produktivitet på lenge og jeg finner sangen "I sangen med Vibeke i tre akter". Jeg sier bare "eg må finne bikkjen", det her var knallbra og tøft. Du hører sangen i bakgrunn.

En slik avbrytelse eller avbrekk er av de glitrende perler. Men etterpå ble jeg sittende å se gjennom et titalls sensurerte utgaver av nrk-programmet "Løvebakken" fordi jammen fant jeg ut at de har begynt å sende disse fantastiske komikerne på skjermen igjen. Aner ikke hvor langt eeh lenge siden det er siden jeg satte meg ned her men nå er det ikke mer sol igjen på berget utenfor. 1320 går sola ned fra elevkjøkkenet i Borstova - det husker jeg fordi da var risengrynsgrøten ferdig. Men poenget er at går man hundre meter mot berget så står sola på.

Akk sola er nede og tida forsvant på denne deilige solrike dag.

Men i morgen går vi Aurlandsdalen, jeg har hengt opp to plakater og oppfordret til å henge seg med (gå fra Vassbygdi til Østerbø).

Som en bortforklaring for meg selv, så går jeg turen i morgen for alle som har bursdag eller som har bursdag denne måneden. Har tenkt på alle uten at det har sett sånn ut (legger skylda på fjesboka)

God helg 

tirsdag 15. september 2009

Høst-tur

En valgvage natt er vanskelig å snike seg unna.
Men jeg har gjort unna en fjelltur i norsk fjellnatur og sett kontrastene nok en gang. Forberedelsene hadde vært å forsikre seg om at det gikk buss og at sykkelen min ble satt igjen ved hytta på Rasmusdalen (i tillegg til å låne hyttenøkkel). Det må jo sies at solskinnsdager ikke har vært dagligdags de siste ukene, så planen var å dra når sola kom og det gjorde den på søndag. Det var fint at bussen ble fylt opp i Vassbygdi (der aurlandsdalen slutter) og bussjåføren var hyggelig og fortalte når vi fikk utsyn til Aurlandsdalen, for noen i bussen var antagelig her første gang. Når vi kjørte fra Øvrebø var det tre passasjerer igjen, like mange som når jeg gikk på bussen ved skolen. En parallell til valget ser jeg for meg dette:
Dette er alle de som kommer til å stemme rødgrønt versus borgerlig, det er disse som følger i fotsporene til majoriteten, de ønsker den tradisjonelle ruta. Hva om de kunne fått øynene opp mot fjellene på en annen måte? Hvorfor går ALLE av på samme plass (de kommer på fra samme plass). Vet jeg ikke hvor kjent og kjær Aurlandsdalen er for mange? Visst er det en fantastisk dal og jeg har gått den flere ganger, men gjennom flere aldere: På barnslig vis, på broderlig vis og til sist på utforskende vis. Ja jeg tenker litt på John Lennon i et øyeblikk som karikerte en journalist som intervjuet ham i sengen (du vet make love not war). Har du ikke forandret deg noe, det er faktisk 10 år siden jeg lagde "Love me do". Det kan være fullt forståelig at du som ungdom digget oss, men se på deg selv, våkn opp, se verden og hvilken urettferdighet vi finner oss i.
Hvorfor finner vi på å gå tur? Hvorfor vil vi gå time etter time, kanskje med tung sekk også? Hva begrunner vi våre valg i? Er det dype eller grunne valg?
Jeg gikk av bussen et kvarter senere, og der var ikke naturlig for bussen å stoppe der. Etter å ha hoppet over autovernet er det første jeg finner blåbær og ikke noen sti. Jeg gikk med kristuskransen om håndleddet og perlene glinset i sola. Blåbær, hvilke skatter de er! Diamanter, de vakreste perler, svartere enn svart gull og her på 1000moh var de ikke overmodne. Blått står for håp. Det var oppstigning til å begynne med og skulle tro jeg brukte timer opp den første bakken. Men det hadde knapt gått en time og jeg spiste halvparten av nisten min (tynt-knekkebrød med leverpostei og vossafår) - aldri prøvd det før men det smakte. Så flatet terrenget mer ut. Stien ble/var lettere å følge og jeg likte løypa godt, den gikk parallelt med vannkraftvei pluss høyspent, men de var ikke altfor synlige. Men etter to timer fulgte høyspennmastene meg mer eller mindre resten av dagen. Solen var min store tilfredsstillelse på himmelen, men jeg var glad over å ikke tatt med for lite klær for det. Jeg støtte på to karer i en lavvo, de skulle på jakt og hadde bråkete hunder.

Jeg gikk opp på en Katlahaug for å ha hovedpause, dette var ikke det høyeste punktet på turen men det var det beste utsiktpunktet. Var det ikke et fantastisk navn på området med vann og fjell – Katla. Det ga sus av Astri Lindgrens verden. Jeg lagde en varde siden dette manglet og nå følte jeg meg som en klatrepioner alias W.C Slingsby. Dette var ingen ubestigelig topp, men for meg var dette verdt å markere, halvveis til målet. Jaktkara hadde fortalt at her oppe hadde de møtt på villrein tidligere. Her oppe på 1452moh las jeg ut Jobs bok og jeg så helt til Blåskavalen, Aurlands høyeste 1809.
Den siste halvdelen av turen gikk i skyggen av overhengende strømtråder. I tillegg til å trøttes over mengden av stein, ble T-ene fraværende av og til, det var jo bare å følge "strømmen" så ville jeg komme fram. Så moralen var litt dalende men endelig kunne jeg se ned i Rasmusdalen, 400meters høydeforskjell. Solen skinte helt til det gjenstod 10minutter, turen hadde tatt syv timer siden klokka 11. Det ble enkel matlaging, kun vannkoking av gratinerte poteter og åpning av en fersken-boks. Jeg la meg og håpa på null tull av rare uhyggelige lyder og ble til dels bønnhørt. Neste morgen hadde det kommet en bil til nabohytta, så det forklarte nok noe (finnes ingen dodraug).
Planen på mandag var å sykle ned igjen. Det ble mange tunneler (med og uten lys i taket), svinger og frisk vind i andletet. Jeg følte meg til dels som en galning, hva hadde jeg nå her å gjøre? Men mest av alt ville jeg trygt ned! Det tok en time fra Rasmusdalen og ned til Vassbygdi, 900høydemetre. Det var gøy å se solen gjøre mer og mer dag. Siden jeg var her syklet jeg videre inn dit hvor Aurlandsdalen slutter for de fleste. Her laget solens stråler en himmelsk svære av et stusselig beite.
Resten av turen var slitsom for beina og sykkelrompa mi. Men det ble en svært helhetlig gjennomført tur!

lørdag 5. september 2009

Flytteferder

Ops i did it again: nå har jeg vært med på litt flytting igjen. Ei i klassen flytta inn på hybelhuset på skolen - det var fire billaster fulle av ting

Ja dette får meg til å tenke på alle gangene jeg hat tatt i ett tak for søstrene mine, i år etter år. Ofte har jo dette vært i form av besøk og da har det altså vært helt i begynnelsen eller slutten på et sted: Stavanger (kusine-besøk), Oppegård, Oslo-øst, Paris, Kristiansand og så mister jeg oversikten.

Praktisk, det er ett av mine stikkord tror jeg

Økologi-klassen min er underlig, har jeg kommet til rett klode? Noen plukker flere kilo kantarell, andre kaldtørker fisk, ja jeg tror alle fyller tiden med mening når vi endelig fikk en oppholdsdag. Det var dårlig vær når vi hadde prøvefiske og bølgene var hvite og garna trodde vi hadde slitt seg. Jeg har sittet altfor mye foran pc-skjermene men det er fordi jeg er gira - en ny temacd er ikke altfor langt unna.

Så om jeg ikke fikk noen padletur på fjorden har jeg nå fått gjort noe for noen og gjort noe sammen - det er viktig å gjøre

hver dag